Zwaar water tegen alvleesklierkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Pancreaskanker wordt jaarlijks gediagnosticeerd in 2 tot 10 gevallen per 100.000 personen. Vaak wordt vanwege de niet-specifieke symptomen de diagnose in een laat stadium gesteld. De mogelijkheden voor een succesvolle behandeling zijn daarom beperkt. Vanaf de jaren tachtig werden biologische en antineoplastische effecten van zwaar water of deuteriumoxide (D2O) bestudeerd. In verschillende typen celkweken bleek D2O specifieke effecten te hebben, speciaal bij de remming van celdeling en van DNA en eiwitsynthese.
Door dr. Thomas Szekeres van de Medische Universiteit Wenen werden de effecten van D2O op gekweekte pancreaskankercellen onderzocht. Drie pancreaskankercellijnen, AsPC-1, BxPC-3 en PANC-1 werden in vitro gedurende 7 dagen blootgesteld aan 5 tot 50% D2O. Gekeken werd onder andere naar de IC50 (de D2O concentratie waarbij 50% van de tumorcellen groeiremming ondervindt).
Voor AsPC-1, BxPC-3 en PANC-1 bedroeg de IC50 respectievelijk 23, 48 en 26%. Daarnaast werd bij twee cellijnen, AsPC-1 en PANC-1, in 30 % D2O, 22 respectievelijk 16% toename van apoptotische cellen gevonden. Bij de BxPC-3 cellen leidde de D2O behandeling niet tot verhoogde apoptose.
De gevonden resultaten in vitro tonen aan dat D2O een bruikbare stof lijkt tegen humane pancreaskankercellen. D2O zou een potentiële kandidaat zijn voor de behandeling van tumoren van de alvleesklier.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.