Zwanger? Vermijd plastic

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zwangere vrouwen en vrouwen die graag zwanger willen worden kunnen ingeblikt en opgewarmd voedsel uit plastic verpakkingen beter vermijden. De chemische stof bisfenol A (BPA) vergroot de kans op een miskraam, zo blijkt uit een presentatie tijdens het jaarcongres van de American Society for Reproductive Medicine.

Er namen 115 zwangere vrouwen aan de studie deel die in het verleden vruchtbaarheidsproblemen of een miskraam hadden. Op basis van de concentraties BPA in het bloed werden ze in vier groepen verdeeld.

Van de vrouwen kregen er 68 (opnieuw) een miskraam, 47 vrouwen brachten een kind ter wereld. Vrouwen met de hoogste BPA-concentratie hadden 80% meer kans op een miskraam in vergelijking met vrouwen met de laagste BPA-concentratie. Dit werd niet beïnvloed door de leeftijd of andere factoren.

De meeste miskramen zijn een gevolg van afwijkingen in de eitjes of chromosomen. Een muizenstudie liet zien dat BPA hier van invloed op kan zijn. Om de blootstelling aan BPA zoveel mogelijk te beperken adviseren de onderzoekers om geen ingeblikt en verwarmd voedsel uit plastic te eten. Ook is het beter om drinkflesjes niet aan zonlicht en warmte bloot te stellen. Warmte vergroot de kans dat BPA in het voedsel en drinken terechtkomt. Ook kassabonnen bevatten overigens BPA. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen