Zwangerschap: foliumzuursuppletie en allergie

Foliumzuursupplementen tijdens het derde trimester van de zwangerschap verhoogt de kans op eczeem bij het kind, maar veroorzaakt geen andere allergische aandoeningen of overgevoeligheidsreacties.
Aan de studie namen 628 zwangere vrouwen deel. Ze waren allen in het laatste trimester van de zwangerschap. Informatie over de foliumzuurstatus werd verkregen via vragenlijsten met betrekking tot voedingsgewoonten en via bloedafname bij de moeder en van de navelstreng. De foliumzuurconcentratie werd in verband gebracht met het vóórkomen van allergieën bij de geboren kinderen tot een leeftijd van 1 jaar. De gegevens van 484 kinderen waren uiteindelijk beschikbaar voor analyse.
De foliumzuurconcentratie in het navelstrengbloed verschilde niet tussen allergische kinderen (eczeem) en niet-allergische kinderen. Moeders met een foliumzuurinname hoger dan 500 mcg per dag (uit supplementen) hadden 85% meer kans op een kind met eczeem in vergelijking met moeders die minder dan 200 mcg van deze vitamine per dag binnenkregen. De erfelijke aanleg voor allergie was hier niet van invloed op. Bij een foliumzuurconcentratie in het navelstrengbloed kleiner dan 50 nmol/L en groter dan 75 nmol/L was de kans op overgevoeligheid 3 maal zo groot.
Een foliumzuurconcentratie in het bloed van de navelstreng tussen 50 en 75 nmol/L lijkt optimaal om het risico van allergie zoveel mogelijk te beperken. Hoewel door een hoge foliumzuurinname via supplementen in het laatste trimester van de zwangerschap de kans op eczeem toeneemt, heeft dit geen nadelige invloed op het risico van andere allergieën of overgevoeligheid.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+