Aandacht voor antioxidanten bij coeliakie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Kinderen met coeliakie zijn mogelijk gebaat bij een hogere inname van antioxidanten. De resultaten van een nieuwe studie wijzen erop dat oxidatieve stress bij deze aandoening een belangrijke rol speelt.
Bij coeliakie is er sprake van een intolerantie voor gluten. Het onderzoek betrof 39 kinderen met coeliakie en 19 gezonde controlekinderen. Bij allen werd een darmbiopt ter onderzoek afgenomen.
Er kwamen hierbij significante verschillen aan het licht voor wat betreft de activiteit van de verschillende antioxidatieve enzymen. Zo toonden de kinderen met coeliakie, ten opzichte van de gezonde kinderen, een significant verhoogde activiteit van het enzym superoxidedismutase (SOD). Daartegenover stonden een significant verminderde activiteit van de enzymen glutathionperoxidase en -reductase. Ook werd er bij de kinderen met coeliakie een significant lagere concentratie glutathion en een significant verhoogde concentratie geoxideerde vetten gevonden.
De wetenschappers concluderen dat aanvulling met antioxidanten via de voeding en voedingssupplementen een mogelijk belangrijke aanvulling op de reguliere behandeling van coeliakie kan zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen