Metalen nanodeeltjes in voedsel nadelig voor darm

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Nanodeeltjes die als additieven worden toegevoegd aan voeding en voedingssupplementen kunnen een nadelig effect hebben op de darmflora en het functioneren van de darm.

In het experiment werden in de eieren van kippen nanodeeltjes van titaniumdioxide, siliciumdioxide, zinkoxide of ijzeroxide toegediend. Toen de kippen volgroeid waren, werd bekeken wat het effect van de nanodeeltjes was op de darmflora, intestinale barrière en de functie van de darm. 

De toediening van de metalen nanodeeltjes titanium- en siliciumdioxide leidde tot een veranderd mineralentransport, een verhoogde expressie van pro-inflammatoir cytokinen, een slechter ontwikkelde intestinale barrière en tot verschuivingen in de samenstelling van de darmflora. Toediening van ijzeroxide bleek effectief om de ijzerstatus te verbeteren, maar kon eveneens gepaard gaan met een veranderde darmfunctionaliteit. Toediening van zinkoxide stimuleerde daarentegen de darmontwikkeling. 

De toevoeging van metalen nanodeeltjes in voeding kan de functie van de darm negatief beïnvloeden. Titaniumdioxide en siliciumdioxide worden gebruikt als kleurstof of antiklontermiddel. Zinkoxide wordt als additief gebruikt vanwege de antimicrobiële werking en ijzeroxide als kleurstof. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen