Aandacht voor vrouwelijke microflora

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De vrouwelijke microbiota verdient meer aandacht. Dit is de conclusie van een reeks lezingen die plaatsvond tijdens het eerste congres over de vrouwelijke microflora. Het symposium ‘Women & their Microbes’ vond plaats in Amsterdam. Initiatiefneemster was Jessica Younes van de Universiteit Groningen die promoveerde op het onderwerp.

Een betere screening van de vaginale microflora, onderzoek naar relevante biomarkers, betere ondersteuning tijdens de zwangerschap en meer betrokkenheid van zorgverleners omtrent het onderwerp zijn enkele verbeteringsvoorstellen die tijdens het congres de revue passeerden. Ook de diagnostiek van vaginale infecties verdient meer aandacht. Daarnaast zouden artsen en gynaecologen voorlichting moeten geven aan vrouwen over hoe ze hun vaginale microflora gezond kunnen houden. Het voorschrijven van probiotica door artsen zou eveneens gestimuleerd moeten worden.

De vrouwelijke microbiota moet beter op de kaart gezet worden door de uitvoering van gerichte studies naar onder andere vaginale biofilms en door het onderwerp onder de aandacht te brengen bij gezondheidsprofessionals.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen