Alfaliponzuur gunstig bij nierfalen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met R,S-alfaliponzuur vermindert significant CRP-concentraties. Verhoogde CRP-concentraties zijn een risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen bij patiënten die hemodialyse ondergaan.

Aan de studie namen 63 patiënten deel met ernstig nierfalen. Ze waren in de leeftijd van 22 tot 79 jaar en ondergingen nierdialyse. De patiënten werden willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen gedurende 8 weken dagelijks 600 mg R,S-alfaliponzuur of een placebo. Aan het begin en einde van de studie werden diverse biomarkers gemeten.

Aan het einde van de suppletieperiode werden om verschillende redenen 11 patiënten uitgesloten van de analyse. De CRP-concentratie daalde met 19% in de suppletiegroep. Deze daling was significant ten opzichte van de placebogroep. De concentratie van malondialdehyde en de totale antioxidantenstatus veranderde niet significant gedurende de studie. In de suppletiegroep nam tevens het HDL-cholesterolgehalte significant toe. Deze verbetering was echter niet significant ten opzichte van de placebogroep.

Suppletie met R,S-alfaliponzuur leidt tot een duidelijke CRP-verlaging waardoor het risico van cardiovasculaire aandoeningen bij personen met ernstig nierfalen afneemt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen