Zwangerschap: inflammatie, stemming en vitamine C

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Ontstekingsreacties zijn in verband gebracht met stemmingsklachten tijdens de zwangerschap. Vitamine C-suppletie verhoogt weliswaar de vitamine C-status, maar is niet van invloed op biomarkers voor ontstekingen.

Aan de NUTRIMUM-studie namen 61 zwangere vrouwen in een leeftijd van 20 tot 40 jaar deel. Tussen de 12e en 24e zwangerschapsweek werden bloedmonsters afgenomen. Vervolgens kregen de vrouwen gedurende twaalf weken dagelijks een multivitaminensupplement met 600 mg vitamine C of een placebo

Er werd een significant verband gezien tussen de concentratie van de ontstekingsmarker interleukine-6 (IL-6) en klachten van angst en depressie. Ook werd een zwak verband gezien tussen de ontstekingsmarker CRP en angstklachten. Suppletie resulteerde in een significante toename van de vitamine C-status van gemiddeld 46 naar 56 µmol/l. Een hogere vitamine C-status was echter niet gerelateerd aan een afname van ontstekingsmarkers en stemmingsklachten. Wel werd een correlatie gezien met CRP. Een hogere vitamine C-status was gerelateerd aan een lagere CRP. 

De resultaten tonen een verband tussen inflammatie en stemmingsklachten bij zwangere vrouwen. Vitamine C-suppletie leidde echter niet tot een duidelijke afname van ontstekingsmarkers en stemmingsklachten. Mogelijk komt dit doordat een derde van de vrouwen ook na suppletie nog een vitamine C-tekort (<50 µmol/l) had. Dit kan een gevolg zijn van braken tijdens de zwangerschap, een lage compliance of een lage biologische beschikbaarheid, zo oordelen de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen