BCKA en eiwitten bij nierdialyse

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De inname van vertakte-keten-ketozuren (BCKA) in combinatie met eiwitten vermindert mogelijk spierafbraak als gevolg van nierdialyse. 

Aan de crossover-studie namen negen nierpatiënten deel met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar. In willekeurige volgorde namen de patiënten tijdens twee dialysesessies van telkens vier uur 18 gram proteïnen in met of zonder 9 gram BCKA. De testdranken werden gedurende de laatste drie uur van de hemodialyse verstrekt. 

Na een uur nierdialyse was de totale aminozuurconcentratie in het bloedplasma significant lager ten opzichte van voor de dialyse. De totale aminozuurconcentratie steeg na inname van beide dranken. Er werd geen significant verschil gezien tussen de drank met of zonder BCKA. De oxidatie van het aminozuur l-fenylalanine was echter met 33% significant lager na inname van de proteïnedrank met BCKA ten opzichte van de proteïnedrank zonder deze vertakte-keten ketozuren. 

Nierdialyse gaat gepaard met een verwijdering van aminozuren uit het bloed waardoor spierafbraak wordt gestimuleerd. De inname van eiwitten en combinatie met BCKA tijdens de dialyse, kan de afbraak van spieren compenseren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen