Lage vitamine D verhoogt risico bacteriële vaginose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een tekort aan vitamine D houdt verband met een verhoogd risico van bacteriële vaginose. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Pittsburgh in de VS.
Bacteriële vaginose berust op een verstoord bacterieel evenwicht in de vagina. De aandoening gaat gepaard met een grijs-witte afscheiding. De kans op bacteriële vaginose is vooral groot tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.
De studie betrof 469 zwangere vrouwen. Zij werden allen tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap inwendig onderzocht, waarbij er een uitstrijkje werd gemaakt. Daarnaast werd bloed afgenomen ter bepaling van de vitamine D-status.
Bij 52% van de vrouwen werd een 25(OH)D-spiegel lager dan 37,5 nmol/l gemeten. Bacteriële vaginose werd bij 41% van de vrouwen vastgesteld. Hierbij hield een lagere 25(OH)D-spiegel verband met een hoger risico van deze aandoening. Degenen met een 25(OH)D-spiegel lager dan 20 nmol/l bleken in 57% van de gevallen bacteriële vaginose te hebben tegen 23% van degenen met 25(OH)D-spiegels hoger dan 80 nmol/l. Daarnaast betekende een 25(OH)D-spiegel van 20 en 50 nmol/l een respectievelijk 65 en 26% verhoogd risico, vergeleken met een 25(OH)D-spiegel van 75 nmol/l.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen