Aardbeien: goed voor hart en bloedvaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijks aardbeien eten leidt tot een daling van de cholesterolspiegel en heeft nog andere gunstige effecten op het hart en de bloedvaten.

Er namen 23 vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar aan de studie deel. Ze kregen een maand lang dagelijks 500 gram aardbeien. Voor en na deze periode werd onder andere de cholesterolspiegel bepaald.

De aardbeienconsumptie leidde tot een significante daling van de cholesterolspiegel. Het totale cholesterolgehalte nam significant met 9% af. Het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte daalde met  14% terwijl de triglyceridenspiegel met 21% significant afnam. Het ‘goede’ HDL-cholesterol bleef onveranderd. Ook leidde de inname van aardbeien tot een significante afname van biomarkers voor oxidatieve stress. Zo nam de concentratie van malondialdehyde met maar liefst 31% af. Daarnaast werd een significante verbetering van de antioxidantstatus gezien en nam de activatie van bloedplaatjes significant af. 

Dagelijks aardbeien beschermt het hart en de bloedvaten door verlaging van het cholesterolgehalte, een toename van de totale antioxidatieve capaciteit en een afname van de bloedstolling. Deze gunstige eigenschappen worden toegeschreven aan de hoge concentraties vitamine C, de rode anthocyanen en vezels in aardbeien. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen