Açai en antioxidatieve capaciteit

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de pulp van açaibessen leidt tot een significante toename van de antioxidatieve capaciteit. De studieresultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition.

Er namen 35 gezonde vrouwen deel aan de studie. Ze gebruikten gedurende vier weken dagelijks 200 gram pulp van açaibessen naast hun gewone voeding. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werden bloedmonsters verzameld en geanalyseerd.

De consumptie van açaibessen leidde tot een significant verhoogde activiteit van katalase met meer dan 4000%. Katalase is een antioxidatief enzym dat waterstofperoxide kan omzetten in water en zuurstofgas. Suppletie leidde tevens tot een significante toename van de totale antioxidatieve capaciteit met gemiddeld 104%. De concentratie van sulfhydrylgroepen, een andere indicator van de antioxidatieve capaciteit, nam eveneens toe. Dit ging gepaard met een afname van de productie van vrije zuurstofradicalen. Ook nam de concentratie van proteïnecarbonyl af, een marker voor oxidatieve schade aan eiwitten.

Açaibessen zijn rijk aan anthocyaninen die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.