Acetyl-L-carnitine stimuleert herstel na dwarslaesie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wanneer direct na een ruggenmergletsel acetyl-L-carnitine (ALC) wordt toegediend kan dit weefselschade voorkomen. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door het Spinal Cord and Brain Injury Research Center in Engeland.
Na een ruggenmergletsel worden de mitochondriën van de cellen in hoge mate blootgesteld aan oxidatieve stress. Gevolg is een onvoldoende productie van energie in de vorm van ATP met celdood aan de kant van het letsel en een dwarslaesie tot gevolg. ALC kan dienen als een alternatieve brandstof (in afwezigheid van pyruvaat) waardoor de cellen alsnog in staat zijn om energie te genereren en de neuronen beschermd worden.
Het effect werd aangetoond in dierstudies. Bij ratten die 300 mg per kg lichaamsgewicht ALC kregen toegediend 15, 30 en 60 minuten na het ontstaan van het letsel en eenmalig na 6 uur bleef de energieproductie door de mitochondriën intact. In een andere dierstudie konden ratten na ALC-suppletie significant sneller hun achterbenen bewegen. Ook waren ze in staat om op 4 poten te staan en konden ze een maand later weer lopen.
Het herstel is volgens de onderzoekers te danken aan het neuroprotectieve effect van ALC. ALC kan gemakkelijk oraal worden toegediend en wordt in hoge doseringen goed verdragen. De onderzoekers verwachten dan ook dat ALC als vroege behandeling toegepast kan worden in de klinische praktijk bij personen met ruggenmergletsel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen