Vitamine D bij Parkinson

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine D is niet alleen van belang voor de botten en het immuunsysteem, maar speelt ook een grote rol bij de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen.

In dierstudies en enkele studies met mensen is inmiddels aangetoond dat vitamine D van belang is voor diverse hersenfuncties. Een tekort aan de vitamine in de baarmoeder speelt mogelijk al een rol bij het ontstaan van diverse stoornissen waaronder schizofrenie. Bij volwassenen zal een tekort waarschijnlijk niet leiden tot het ontstaan van een neurodegeneratieve aandoening, maar kan wel bijdragen aan de verergering ervan. Zo is een vitamine D-deficiëntie in verband gebracht met multiple sclerose, dementie, depressies en recent ook met de ziekte van Parkinson.

Aan een studie om de werkzaamheid bij de zietke van Parkinson te onderzoeken namen 114 personen met parkinson deel. De helft van de deelnemers kreeg gedurende een jaar 1200 IE vitamine D per dag, de anderen kregen een placebo.

Bij de patiënten die de placebo kregen verslechterde de aandoening binnen het jaar. Daarentegen werd geen verslechtering gezien bij de patiënten die vitamine D gesuppleerd kregen.

De resultaten suggereren dat de vitamine D-status van invloed is op de progressie van parkinson. In vervolgstudies moet het effect van suppletie verder onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen