Acupunctuur bij chronische prostatitis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Acupunctuur kan mogelijk als therapie ingezet worden bij de behandeling van chronische prostaatontsteking.
Het onderzoek vond plaats in de Verenigde Staten bij 10 mannen met chronische prostatitis, die hiervoor behandeld werden met onder andere antibiotica en ontstekingsremmers. Hun gemiddelde leeftijd was 36 jaar.
De patiënten werden 30 keer, twee keer per week gedurende zes weken, zowel met ooracupunctuur als met lichaamsacupunctuur behandeld. Aan de hand van vragenlijsten werden de resultaten van de behandeling beoordeeld.
Na drie en na zes weken van behandeling bleek uit de resultaten op de NIH-Chronic Prostatitis Symptom Index (NIH-CPSI) dat de klachten duidelijk verbeterd waren. Deze verbetering hield bovendien stand na nog eens zes weken van behandeling.
Beoordeeld volgens de SF-36 vragenlijst bleken zes van de acht categorieën met betrekking tot kwaliteit van leven significant verbeterd: fysiek functioneren, rolbeperkingen door fysieke gezondheidsproblemen, lichamelijke pijn, vitaliteit, sociaal functioneren en rolbeperkingen door emotionele problemen.
Na twaalf weken bleven al deze verbeteringen significant, alleen de vitaliteit werd iets minder.
De beperkingen van dit onderzoek zijn vooral de kleine steekproefgrootte en het gebrek aan een placebogroep, maar acupunctuur lijkt veelbelovend als veilige en effectieve behandeling van prostatitis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen