Soja goed voor prostaat

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
De consumptie van soja bleek een verlagend effect te hebben op de concentraties prostaat specifiek antigeen (PSA). De concentraties testosteron bleven onbeïnvloed.

In een gerandomiseerde, cross-over uitgevoerde pilotstudie kregen 23 zelfstandig wonende mannen in de leeftijd van gemiddeld 58,7 jaar twee porties soja per dag.. De deelnemers kregen ofwel een hoog soja dieet (2 porties per dag) of een laag soja dieet (het gewone menu) gedurende een periode van drie maanden. Na een rustperiode van een maand wisselden de twee groepen en werd overgeschakeld op het andere type dieet gedurende eveneens drie maanden. In totaal werden 4 bloedmonsters en 5 monsters ochtendurine geanalyseerd op testosteron en PSA en isoflavonen in de urine. Door de hoge sojaconsumptie steeg de inname van isoflavonen aanzienlijk. De uitscheiding ervan in de urine was eveneens verhoogd. Bovendien werd een afname van PSA van 14% in het bloed waargenomen bij personen met een hoge sojaconsumptie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen