Polyfenolensupplement remt PSA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met polyfenolen heeft een gunstig effect op de PSA-waarde bij mannen met prostaatkanker. Het Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat altijd in geringe mate in het bloed aanwezig is, maar vaak verhoogd is bij prostaatkanker. Het wordt gevormd in het klierweefsel van de prostaat. De PSA-waarde zegt iets over de activiteit van het prostaatweefsel.

Aan de studie namen bijna tweehonderd mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar. Ze hadden prostaatkanker en waren hiervoor reeds behandeld. Op het moment van het onderzoek werden de mannen regelmatig gecontroleerd. De patiënten werden in twee groepen verdeeld. In de suppletiegroep kregen de mannen gedurende zes maanden dagelijks een capsule met poeder van granaatappels, groene thee, kurkuma en broccoli in een dosis van 100 mg per ingrediënt. De anderen kregen dagelijks een placebo.

De meeste mannen in de suppletiegroep hadden een PSA-stijging van 15%. Dit percentage was significant lager dan in de placebogroep, waar de meeste mannen een PSA-stijging hadden van 79%. In de suppletiegroep waren significant meer mannen waarbij de PSA-waarde was gedaald of gelijk gebleven dan in de placebogroep (46% versus 14%).

Eerder bleek uit laboratoriumstudies dat polyfenolen van granaatappels, groene thee, kurkuma en broccoli een tumorremmende werking hebben door hun invloed op de angiogenese (nieuwvorming van bloedvaten), proliferatie (celgroei) en apoptose (celdood). 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen