Vitamine B6 gunstig bij prostaatkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker hebben mogelijk betere overlevingskansen als ze dagelijks meer vitamine B6 binnenkrijgen dan gemiddeld wordt aanbevolen. Dat is de uitkomst van een studie, uitgevoerd door wetenschappers van de Harvard School of Public Health in de Verenigde Staten.
Het onderzoek betrof 525 Zweedse mannen met prostaatkanker. Met behulp van een ingevulde vragenlijst verschaften zij informatie over hun voedingspatroon. Aan de hand hiervan werden schattingen gemaakt van de innamen van vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, riboflavine en methionine.
Gedurende de gemiddelde volgperiode van 6,4 jaar overleden 218 (42%) mannen aan prostaatkanker en 257 (49%) door andere oorzaken.
Uit analyse van de gegevens bleek dat een hogere vitamine B6-inname gepaard ging met een gedaald risico aan prostaatkanker te overlijden. Dit effect bleek echter beperkt tot de mannen met tumoren die, op het moment van diagnose, niet buiten de prostaat waren uitgezaaid. Binnen deze groep in het vroege stadium toonde de 25% mannen met de hoogste inname van vitamine B6 (2,2 tot 2,9 mg per dag) een 95% verlaagd risico om gedurende de onderzoeksperiode aan prostaatkanker te overlijden dan de 25% met de laagste vitamine B6-inname (1,3 tot 1,9 mg per dag).
Voor vitamine B6 geldt in de VS een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,3 mg voor mannen van 50 jaar of jonger, terwijl oudere mannen dagelijks 1,7 mg wordt geadviseerd. Een voldoende hoge inname van vitamine B6 kan gemakkelijk worden bereikt met een gezond evenwichtig voedingspatroon.Voor de andere onderzochte voedingsstoffen werden geen verbanden gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen