ADHD: eerst gedragstherapie, dan medicatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Gedragsinterventies blijken effectiever als het gaat om het reduceren van ADHD-symptomen dan het gebruik van medicatie.

In de VS werden 146 schoolgaande kinderen met ADHD willekeurig verdeeld in twee groepen. De kinderen waren in de leeftijd van 5 tot 12 jaar en het betrof vooral jongens (76%). In een groep werden de ouders van de kinderen in acht sessies getraind in het omgaan met het gedrag van hun kind. In de andere groep kregen de kinderen tweemaal per dag medicatie (methylfenidaat, beter bekend als Ritalin of Concerta) in een dosis van 0,15 mg per kilogram lichaamsgewicht. De therapieën werden gedurende een heel schooljaar volgehouden. Na een periode van minimaal acht weken werden de kinderen die onvoldoende reageerden op de behandeling opnieuw willekeurig in beide groepen ingedeeld. Bij sommige kinderen die medicatie gebruikten werd de dosis verhoogd en bij andere kinderen werd de gedragstherapie geïntensiveerd. Ook waren er kinderen die een andere behandeling kregen dan de initiële therapie.

In de groep kinderen die als eerste gedragstherapie kregen werden in de klas significant minder regels overtreden. Ook kregen ze minder snel strafwerk. Het bleek effectiever om de kinderen eerst gedragstherapie aan te bieden en ze vervolgens medicamenteus te behandelen dan omgekeerd. Kinderen die pas in tweede instantie medicatie kregen gedroegen zich beter in de klas in vergelijking met kinderen die al direct medicijnen kregen. Ook meldden ouders en leerkrachten een afname van opstandig gedrag. Tenslotte bleek dat ook door ouders de behandeling beter ontvangen werd wanneer gestart werd met de gedragstherapie.

Bij de behandeling van kinderen met ADHD lijkt het effectiever om eerst te starten met gedragsinterventies. Wanneer dit onvoldoende effect heeft kan medicatie toegevoegd worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen