Afname premature sterfte door zinksuppletie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zinksuppletie vermindert de kans op sterfte en complicaties bij te vroeg geboren baby’s.

Voor de studie werden premature baby’s die verbleven op een couveuseafdeling met een te laag geboortegewicht verdeeld in een suppletie- en controlegroep. De baby’s in de suppletiegroep (97 in aantal) kregen vanaf de zevende dag na de geboorte tot ontslag of overlijden dagelijks 9,7 tot 10,7 mg zink. De baby’s in de controlegroep (aantal = 96) kregen dagelijks een dosis van 1,3 tot 1,4 mg zink. Er werd onderzocht wat het effect was van een hoge dosis zinksuppletie op de sterftekans, de groei en de kans op ernstige complicaties waaronder bloedvergiftiging, darmontsteking, chronische longziekte en hersenbeschadigingen.

De kans op complicaties was significant kleiner in de suppletiegroep ten opzichte van de controlegroep (27% versus 42%). In de controlegroep kwam bij 6% van de baby’s necrotiserende enterocolitis voor, terwijl in de suppletiegroep deze ernstige darmontsteking niet voorkwam. De sterftekans was met tweemaal significant lager in de suppletiegroep ten opzichte van de controlegroep. De hoge zinkdosis was niet van invloed op de groei.

Suppletie met zink vermindert significant de kans op sterfte en complicaties bij te premature baby’s, zo blijkt uit de resultaten van de studie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen