Afvallen met grapefruit

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In de jaren dertig was het Hollywooddieet erg populair. Belangrijk bestanddeel was de grapefruit. Sindsdien duikt deze vrucht regelmatig op als bestanddeel van allerlei afslankdiëten. Zeer waarschijnlijk is hiervoor een gegronde reden.
Een onlangs uitgevoerd onderzoek toonde aan dat grapefruit van nut kan zijn bij het afslanken en de glucosetolerantie verbetert.
Dr. Ken Fujioka van Scripps Clinic in San Diego liet een groep van 91 personen met overgewicht hun dagelijkse voedingsgewoonten gedurende twaalf weken zo goed mogelijk voortzetten. Zij werden gevraagd daarnaast een halve verse grapefruit of 250 ml grapefruitsap of grapefruitcapsules (550 mg grapefruit) of placebo's driemaal daags te gebruiken. Verder mochten zij in principe hun voeding niet te veranderen.
Aan het eind van de studie bleek dat de verse grapefruiteters gemiddeld 1,8 kilo in lichaamsgewicht waren afgenomen. De grapefruitsapdrinkers verloren 1,6 kilo en de grapefruitcapsuleslikkers 1,2 kilo. De placebogebruikers verloren slechts 0,25 kilo lichaamsgewicht.
Bij ruim 30% van de deelnemrs was sprake van metabool syndroom, een verzameling risicofactoren voor suikerziekte en hartaandoeningen. De grapefruiteters en de grapefruitsapdrinkers hadden significante verbeteringen in de insulinegevoeligheid, af te leiden uit een lagere nuchtere insulinespiegel en een lagere insulinespiegel na de maaltijd.
Grapefruit bevat stoffen waarvan bekend is dat het de activiteit van leverenzymen sterk beïnvloedt. Aangezien de lever een sleutelrol vervult bij de glucosetolerantie, zou grapefruit wellicht andere enzymen die betrokken zijn bij de regulatie van bloedglucose en lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen