Alcohol is gezond

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Niet alleen polyfenolen zijn verantwoordelijk voor het gezondheidsbevorderende effect van rode wijn, maar ook de alcohol.

Aan de studie namen 67 Spaanse mannelijke vrijwilligers deel met een verhoogd risico van hart- en vaataandoeningen. De helft van de deelnemers gebruikte medicijnen waaronder bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en bloedverdunners. Met tussenperiodes kregen de mannen achtereenvolgens gedurende 1 maand dagelijks rode wijn met 30 gram alcohol (alcohol en polyfenolen), dezelfde hoeveelheid rode wijn zonder alcohol (alleen polyfenolen) en jenever met 30 gram alcohol (alleen alcohol).

De consumptie van jenever (dus alleen alcohol) leidde tot een toename van de ontstekingsremmende stof interleukine-10 en een afname van ontstekingsstoffen waaronder chemokinen. Het drinken van wijn zonder alcohol (alleen polyfenolen) leidde tot een afname van andere ontstekingsstoffen waaronder adhesiemolecuul-1, interleukine-6 en E-selectine.

Zowel de polyfenolen als de alcohol zijn - via verschillende werkingsmechanismen - verantwoordelijk voor het beschermend effect van rode wijn tegen hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen