Alfaliponzuur gunstig bij diabetescomplicatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met diabetische perifere neuropathie hebben mogelijk baat bij suppletie met alfaliponzuur (ALA).
Dit concludeerden wetenschappers naar aanleiding van een literatuurstudie van onderzoeken waarin het effect van suppletie met ALA op de symptomen van diabetische perifere neuropathie bij personen met diabetes type-1 en -2 werd bestudeerd. Diabetische perifere neuropathie wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van symptomen en/of tekenen van zenuwdysfunctie in handen, voeten en onderbenen. Belangrijke symptomen zijn onder andere een afgenomen gevoel, brandende en stekende pijn, spierkrampen, parestesieën, en een verhoogde pijngevoeligheid.
Na het doorzoeken van de medische database MEDLINE van 1966 tot eind 2005 konden 5 studies worden geselecteerd die voldeden aan de gestelde onderzoekscriteria.
Er werden sterke aanwijzingen gevonden die het gebruik van ALA bij de behandeling van diabetische perifere neuropathie ondersteunen. Hierbij werden orale doses van 600 tot 1200 mg per dag veilig en effectief bevonden. Een 3-weekse parenterale suppletie met 600 mg ALA per dag liet een verbetering zien van de neuropathische symptomen en uitval. De resultaten van orale ALA-suppletie waren echter meer tegenstrijdig. Het was niet helemaal duidelijk of het positieve effect ervan alleen betrekking had op de neuropathische of ook op de sensorische symptomen. Ook de meest optimale suppletieduur en -dosis bleven onduidelijk. Zowel parenterale als orale suppletie in doses van 600 tot 1200 mg per dag tot een periode van 2 jaar bleken effectief en veilig zonder negatieve invloed op de glycemische controle.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen