N-acetylcysteïne stimuleert ovulatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek met 573 vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) blijkt dat suppletie met N-acetylcysteïne (NAC), in aanvulling op medicatie met clomifeen, de ovulatie verbetert.
Vrouwen met PCOS hebben meerdere (kleine) cysten in de eierstokken. Hun eicellen groeien niet of onregelmatig, waardoor er geen of een onregelmatige eisprong optreedt. Dit betekent verminderde vruchtbaarheid. Ook de menstruatie is onregelmatig of blijft geheel uit.
Voor het onderzoek werden alle vrouwen gedurende 1 menstruele cyclus behandeld met tweemaal daags 50 mg clomifeencitraat. Dit is medicatie om de ovulatie te bevorderen. Bij 470 van hen werd deze behandeling nog één menstruele cyclus voortgezet, vanaf dag 3 aangevuld met een dosis van 1200 mg NAC gedurende 5 dagen.
Uit de resultaten bleek dat NAC het stimulerende effect op de ovulatie significant verbeterde. Het percentage ovulaties steeg van 18% naar 52%. Ook het aantal volgroeide follikels was, vergeleken met de groep die alleen met clomifeencitraat was behandeld, groter. Dit verschil was echter niet significant. Daarnaast traden in de NAC-groep significante hormonale verbeteringen op. Dit bleek uit positieve effecten op de bloedspiegels oestradiol, progesteron en de dikte van het endometrium. Het percentage tot stand gekomen zwangerschappen was 12%. In totaal was 55% van de deelnemende vrouwen insulineresistent, maar dit bleek de resultaten niet te beïnvloeden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen