Algenolie beschermt tegen hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Docosahexaeenzuur (DHA) uit algenolie heeft een gunstige invloed op de vetzuursamenstelling in het bloed en kan zodoende beschermen tegen hart- en vaataandoeningen.
Voor het eerst werd een review uitgevoerd waarbij het effect van het omega 3-vetzuur DHA uit algenolie op risicofactoren voor hart- en vaatziekten werd onderzocht. Voor de review werden 11 studies geïncludeerd met een totaal van 485 gezonde proefpersonen.
Een dagelijkse inname van 1,7 gram DHA uit algenolie verlaagt het triglyceridengehalte met 15%, verhoogt het ‘goede' HDL-cholesterol met 5%, maar blijkt tevens het ‘slechte' LDL-cholesterol met 8% te verhogen. Hoewel DHA het LDL-cholesterolgehalte verhoogt, heeft dit volgens de onderzoekers geen nadelig effect. De verhoging is te wijten aan een toename van de deeltjesgrootte van LDL. Hoe kleiner de LDL-deeltjes, hoe schadelijker. Het risico van atherosclerose neemt juist af met grotere LDL-deeltjes.
De review laat zien dat DHA uit algenolie het risico van hart- en vaatziekten kan verlagen. In andere studies werd bevestigd dat DHA tevens de bloeddruk en hartslag kan verlagen, bloedklontering tegengaat en een bloedvatverwijdend effect heeft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen