Alleen vitamine E helpt niet bij astma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met astma hebben geen baat bij suppletie met alleen vitamine E. Dit is de conclusie van onderzoekers van het Nottingham City Hospital.
Aan het onderzoek deden 72 volwassenen met een lichte tot matige vorm van astma mee. Ze leden aan een erfelijke bronchiale hyperreactiviteit, een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen na contact met niet-allergische prikkels. Deze patiënten kregen gedurende zes weken 500 mg vitamine E (d-alfatocoferol) of een placebo. Het onderzoek werd dubbelblind uitgevoerd. De patiënten bleven hun eigen medicatie gebruiken, waaronder inhalatie van misntens één dosis corticosteroïden per dag.
Verandering in ademhalingscapaciteit, aantal symptomen, gebruik van het inhalatieapparaat, ademhalingsvolume, krachtige vitale capaciteit en het gehalte aan immunoglobine E werden gemeten.
Na zes weken verschilden de gemeten waarden tussen de twee groepen niet significant. Hieruit blijkt dat alleen vitamine E geen invloed heeft op astma. Verder onderzoek moet uitwijzen of vitamine E in combinatie met andere antioxidanten een effect heeft op astma.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.