Alzheimer besmettelijk? Zorgwekkend

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift Nature laat zien dat de ziekte van Alzheimer mogelijk overgedragen wordt door besmet medisch materiaal.

In de studie werd autopsie gepleegd op acht patiënten die in de leeftijd van 36 tot 51 jaar overleden  aan de ziekte van Creutzfeldt-Jacob. Creutzfeldt-Jacob, bij runderen bekend als gekkekoeienziekte, is een zeldzame hersenziekte die gekenmerkt wordt door verkeerd gevouwen prionen (eiwitten).

De patiënten hadden de ziekte opgelopen door injectie met besmette groeihormonen die verkregen waren uit de hypofyses van menselijke overschotten. Bij zes patiënten werden in de hersenen tevens amyloïd plaques aangetroffen die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer. Aangezien het zeer zeldzaam is dat op zo’n jonge leeftijd plaquevorming ontstaat, concluderen de wetenschappers dat de plaques mogelijk overgedragen zijn door injectie met besmette groeihormonen, net zoals het geval is met de prionen van Creutzfeldt-Jacob. Een erfelijke belasting van beide aandoeningen werd uitgesloten bij de acht patiënten. Bovendien werd er bij andere jonge patiënten met de ziekte van Creutzeldt-Jacob geen plaquevorming gezien. Deze patiënten waren echter niet geïnjecteerd met groeihormonen.

Verder bewijs voor het risico van besmetting komt uit studies met muizen en marmosets (Zuid-Afrikaanse apen). Bij deze dieren werd reeds aangetoond dat plaquevorming kan ontstaan door de hersenen te injecteren met een hersenextract met amyloïd plaques. Bij muizen ontstond zelfs plaquevorming wanneer de dieren in de buik geïnjecteerd werden met een besmet extract.

De resultaten zijn zorgwekkend. In de periode van 1958 tot 1985 werden wereldwijd zeker 30.000 kinderen geïnjecteerd met groeihormonen vanwege een groeiachterstand. Mogelijk hebben deze personen een verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer. Daarnaast kunnen de bevindingen gevolgen hebben voor medische ingrepen, aangezien normale sterilisatie van medische instrumenten onvoldoende is om besmetting te voorkomen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen