Chlamydia pneumoniae-infectie gelinkt aan Alzheimer

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er zijn aanwijzingen dat de luchtwegbacterie Chlamydia pneumoniae het centrale zenuwstelsel kan infecteren en kan leiden tot de ziekte van Alzheimer.

In een muizenexperiment werd onderzocht of infectie met C. pneumoniae het brein kon infecteren. Het bleek dat bij de muizen een infectie van het brein weken tot maanden na het intranasaal binnendringen van C. pneumoniae kon optreden. De bacterie kon de reuk- en trigeminuszenuwen, de bulbus olfactorius (hersenstructuur die betrokken is bij de reuk) en de hersenen binnen 72 uur infecteren. Een infectie met C. pneumoniae resulteerde bovendien in ontregeling van belangrijke paden die betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Tevens werden amyloïde plaques ontdekt in het olfactorisch systeem bij geïnfecteerde muizen. Het olfactorisch systeem is betrokken bij het reukvermogen. Beschadiging van het neusepitheel leidde tot een verhoogde infectie van de trigeminuszenuw en de bulbus olfactorius, maar was niet van invloed op infectie van het centrale zenuwstelsel.

De zenuwen die zich uitstrekken tussen de neusholte en de hersenen vormen invasiepaden waarlangs C. pneumoniae het brein kan binnendringen. Hier kan de bacterie vermoedelijk overleven door afzetting van amyloïde plaques.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen