Alzheimer en vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met de ziekte van Alzheimer die hiervoor geen medicatie krijgen, blijken een lage vitamine D2-concentratie te hebben.

In de studie werden drie groepen onderscheiden, te weten: personen met Alzheimer die geen medicatie kregen (aantal 26), personen met Alzheimer die behandeld werden met acetylcholinesteraseremmers (aantal 40) en gezonde personen (aantal 35). Met behulp van de zogenaamde Minimal Mental State Examination (MMSE) werd de mate van cognitieve beperking vastgesteld. Tevens werd de vitamine D-spiegel in het bloed bepaald.

De concentratie van vitamine D2 (25(OH)D2) bleek significant lager bij de onbehandelde Alzheimerpatiënten in vergelijking met de behandelde en gezonde personen. De concentratie was extreem laag en ging gepaard met een slechte vitamine D3-status. Behandeling met acetylcholinesteraseremmers kon dit tekort opheffen.

Mogelijk dat acetylcholinesteraseremmers hun werking uitoefenen via normalisatie van de vitamine D2-spiegel. In vervolgstudies moet worden uitgezocht of specifieke voedingsadviezen en supplementen zinvol kunnen zijn bij de behandeling van de aandoening.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen