Alzheimer voorkomen met taurine-achtig molecuul?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Koreaanse wetenschappers hebben een molecuul ontdekt dat de eiwitplaques in de hersenen van muizen met Alzheimer kan vernietigen. Het molecuul draagt de naam 4-(2-hydroxyethyl)-1-piperazinepropaansulfonzuur, afgekort EPPS, en vertoont overeenkomsten met het aminozuur taurine.

Het kleine molecuul werd toegevoegd aan het drinkwater van muizen met de ziekte van Alzheimer. De muizen kregen gedurende drie maanden EPPS toegediend in verschillende concentraties tot een maximale dosis van 30 mg per kilogram lichaamsgewicht. Voor en na de suppletieperiode voerden de muizen geheugentaken uit.

De muizen die EPPS toegediend hadden gekregen lieten een significant betere score zien van de geheugentesten in vergelijking met de muizen die dit molecuul niet hadden gekregen. Analyses van de hersenen van de muizen lieten bovendien zien dat de aanwezigheid van bèta-amyloïd plaques significant minder was bij de muizen die behandeld waren met EPPS. Muizen die de maximale dosis kregen hadden nagenoeg geen plaques meer in de hippocampus. Daarentegen werd bij de onbehandelde muizen een tweevoudige toename van plaquevorming gezien in dit hersengebied.

EPPS is in staat de bloedhersenbarrière te passeren en heeft geen toxische effecten, zelfs tot een dosis van 2000 mg per kilogram lichaamsgewicht, zo bleek uit een ander experiment van de wetenschappers.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen