Alzheimer voorkomen met taurine-achtig molecuul?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Koreaanse wetenschappers hebben een molecuul ontdekt dat de eiwitplaques in de hersenen van muizen met Alzheimer kan vernietigen. Het molecuul draagt de naam 4-(2-hydroxyethyl)-1-piperazinepropaansulfonzuur, afgekort EPPS, en vertoont overeenkomsten met het aminozuur taurine.
Het kleine molecuul werd toegevoegd aan het drinkwater van muizen met de ziekte van Alzheimer. De muizen kregen gedurende drie maanden EPPS toegediend in verschillende concentraties tot een maximale dosis van 30 mg per kilogram lichaamsgewicht. Voor en na de suppletieperiode voerden de muizen geheugentaken uit.
De muizen die EPPS toegediend hadden gekregen lieten een significant betere score zien van de geheugentesten in vergelijking met de muizen die dit molecuul niet hadden gekregen. Analyses van de hersenen van de muizen lieten bovendien zien dat de aanwezigheid van bèta-amyloïd plaques significant minder was bij de muizen die behandeld waren met EPPS. Muizen die de maximale dosis kregen hadden nagenoeg geen plaques meer in de hippocampus. Daarentegen werd bij de onbehandelde muizen een tweevoudige toename van plaquevorming gezien in dit hersengebied.
EPPS is in staat de bloedhersenbarrière te passeren en heeft geen toxische effecten, zelfs tot een dosis van 2000 mg per kilogram lichaamsgewicht, zo bleek uit een ander experiment van de wetenschappers.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.