Anabool effect van ketonlichamen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De inname van het ketonlichaam bèta-hydroxybutyraat stimuleert de spiereiwitsynthese. Het effect is vergelijkbaar met dat van wei-proteïnen. 

Voor het onderzoek werden 36 actieve mannen geselecteerd met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Ze werden in drie groepen verdeeld en kregen eenmalig de keton-monoester (R)-3-hydroxybutyraat, 10 gram wei-eiwit of een combinatie van beiden. Direct na inname en tot 300 minuten na het nuttigen van een maaltijd werden diverse biomarkers gemeten. 

Onder invloed van suppletie met (R)-3-hydroxybutyraat - al dan niet in combinatie met wei-eiwit - nam de concentratie van bèta-hydroxybutyraat in het bloed significant toe tot 180 minuten na consumptie van een maaltijd (postprandiaal). Een combinatie van (R)-3-hydroxybutyraat met wei-proteïnen leidde postprandiaal tot een significante toename van leucine en andere essentiële aminozuren in het bloedplasma. Alle behandelingen stimuleerden in gelijke mate de synthese van spiereiwitten. Dit was postprandiaal hoger dan vóór de maaltijd. 

Suppletie met het ketonlichaam bèta-hydroxybutyraat heeft een anabool effect dat overeenkomt met de toediening van 10 gram wei-proteïnen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.