Angst na ruggengraatletsel: poeptransplantatie

Een letsel aan de ruggengraat wordt vaak gevolgd door angstklachten en deze zijn gerelateerd aan een dysbiose van de darmmicrobiota. Ontlastingtransplantatie kan zinvol zijn om angstklachten te voorkomen.

In het experiment met ratten bleek dat een licht letsel aan de ruggengraat gepaard ging met een forse dysbiose van de darmmicrobiota. Het duurde vier weken voordat de samenstelling van de darmmicrobiota hersteld was. Om te testen in hoeverre de ratten angstig waren, werden ze in een doolhof geplaatst op een hoog plateau. Drie weken na herstel van het letsel, bleven de gewonde ratten nog altijd angstiger dan de ratten zonder letsel. Bij ratten met een ruggengraatletsel die ontlasting getransplanteerd kregen van gezonde ratten, trad geen dysbiose van de darmflora op. Ook vertoonden ze geen angstig gedrag.

Het experiment toont dat een ruggengraatletsel kan leiden tot een dysbiose van de darmmicrobiota en dat dit gepaard kan gaan met angstklachten. Ontlastingtransplantatie kan de kans hierop verkleinen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+