Angst: niet tussen de oren maar in de darmen

Een chronische darmontsteking kan leiden tot een toename van angst. Toediening van probiotica helpt de angst te verminderen.
Dit blijkt uit een dierstudie. In de studie werden muizen besmet met de parasiet Trichuris muris. Vervolgens werden aan de muizen antibiotica of probiotica toegediend. De mate van ontsteking in het maagdarmstelsel werd bepaald aan de hand van de concentratie myeloperoxidase, een eiwit dat vrijkomt bij een ontstekingsreactie. De concentraties van andere proteïnen, cytokinen, het aminozuur tryptofaan en kynurenine (metaboliet van tryptofaan) werden eveneens gemeten, alsook de expressie van Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF). Dit is een eiwit dat de groei en differentiatie van neuronen en synapsen stimuleert. Er werden testen afgenomen om een gedragsverandering en toename van angst vast te stellen.
De parasiet veroorzaakte een milde tot matige ontsteking in de darmen en een toename van angstig gedrag wat gepaard ging met een afname van de expressie van BDNF. De concentraties TNF-alfa, interferon-gamma, kynurenine alsook de ratio kynurenine/tryptofaan namen toe. De concentraties van diverse eiwitten gerelateerd aan ontstekingsreacties en neurale functies veranderden eveneens.
Toediening van de antibiotica leidde tot normalisering van het gedrag en een afname van kynurenine en cytokinen, maar had geen invloed op de expressie van BDNF. Toediening van het probioticum Bifidobacterium longum normaliseerde het gedrag en de expressie van BDNF, maar was niet van invloed op de cytokinen- en kynurenineconcentraties.
Chronische ontsteking van de darmen blijkt te leiden tot een toename van angst en een veranderde biochemie. Dit kan op verschillende wijzen worden beïnvloed door toediening van antibiotica en probiotica.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+