Mentale problemen door bewerkt voedsel?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van ultra-bewerkte levensmiddelen geeft veel meer kans op mentale klachten zoals angsten en depressieve gevoelens. Voorbeelden van ultra-bewerkte voeding zijn chips, snoep, gebak, snacks, maaltijden uit blik, instant-noodles, knakworsten en frisdranken. Kortom, voorverpakte levensmiddelen die vrijwel direct gegeten kunnen worden. 

Aan het onderzoek namen meer dan 10.000 Amerikanen deel in een leeftijd vanaf achttien jaar. Ze gebruikten geen drugs. Aan de hand van voedingsvragenlijsten werd de inname van ultra-bewerkte levensmiddelen bepaald als percentage van de totale, dagelijkse energie-inname.

Personen met de hoogste consumptie van sterk bewerkte levensmiddelen hadden met 81% significant meer kans op milde depressieve klachten ten opzichte van personen die weinig bewerkte voeding consumeerden. Hierbij was gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, BMI, rookstatus, etniciteit, sociale status en lichamelijke activiteiten. Ook hadden personen met veel bewerkte voeding met 19% significant meer kans op angstklachten. Daarentegen hadden deelnemers die weinig ultra-bewerkte voeding consumeerden (<19% van de dagelijkse calorie-inname) significant minder kans op dagen waarop ze zich mentaal onwel voelden.

Sterk bewerkte voeding vergroot de kans op psychische klachten zoals een depressie of angsten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen