Anthocyanen tegen obesitas en metabool syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het metabool syndroom wordt gekarakteriseerd door abdominaal vet, hoge bloeddruk en een verstoorde glucose- en insulinestofwisseling. Het houdt verband met een verhoogd risico van zowel diabetes type-2 als hart- en vaatziekten. Geschat wordt dat het metabool syndroom bij 15% van de volwassen Europeanen en bij 32% van de volwassen Amerikanen voorkomt. Obesitas wordt erkend als de belangrijkste risicofactor voor het metabool syndroom.
Uit recent Japans onderzoek blijkt nu dat anthocyaninen - de antioxidatieve pigmenten in fruit en groenten - een significant positief effect hebben op vetcellen en kunnen worden gebruikt in de preventie van obesitas en het metabool syndroom. anthocyaninen bleken zowel bij in vivo als in vitro uitgevoerde experimenten het functioneren van vetcellen te verbeteren.
Uit experimenten met muizen bleek dat als ze gedurende 12 weken een dieet kregen met een hoog vetgehalte gecombineerd met suppletie met anthocyanen, ze een significant lager lichaamsgewicht ontwikkelden dan muizen die dezelfde voeding kregen zonder suppletie. Ook de door het vetrijke dieet gestimuleerde aanzet van vetweefsel was bij de muizen die met anthocyaninen waren gesuppleerd minder.
De experimenten met menselijke cellen die zich in het voorstadium van vetcellen bevonden lieten zien dat als deze cellen gedurende 24 uur werden geïncubeerd met anthocyanen, er een downregulatie in de expressie van plasminogeen-activator-remmer-1 (PAI-1) plaatsvond. Deze stof wordt zowel in verband gebracht met obesitas als met het metabool syndroom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen