Antidepressiva verhogen kans op bloedingen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Deense onderzoekers vonden dat de kans op bloedingen in de maag of het bovenste gedeelte van de darm drie keer zo groot was bij gebruikers van selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s) dan bij niet-gebruikers. Het risico werd nog groter wanneer de SSRI’s in combinatie werden gebruikt met NSAID\ s of met een lage dosis aspirine. Het risico was dan respectievelijk 12 en 5 keer groter.
Dr. Henrik Toft Sorensen van de universiteit van Aarhus onderzocht het risico van gastro-intestinale bloedingen bij SSRI-gebruikers. Hij vond tijdens het vijf jaar durende onderzoek in Noord-Jutland 26.005 gebruikers van SSRI’s. In totaal werden 55 mensen in de onderzoeksperiode behandeld voor een hoge gastro-intestinale bloeding. Dit aantal was 3,6 keer hoger dan de onderzoekers hadden verwacht. De kans op een bloeding verdween nadat er gestopt was met het gebruik van de SSRI’s.
Tot de SSRI’s behoren fluoxetine (Prozac), fluvoxamine (Luvox), paroxetine (Paxil), sertraline (Zoloft) en citalopram (Cipramil, Celexa). Er werd in de wetenschap al langer vermoed dat SSRI’s de kans op bloedingen verhoogde.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen