Kankerpatiënten in klinische onderzoeken

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het is nog maar zeer de vraag of kankerpatiënten, die alleen al door het deelnemen aan medische studies, beter af zouden zijn met hun behandeling.
Dr. Steven Joffe van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston analyseerde 26 eerder gepubliceerde onderzoeken waarin de gezondheid van kankerpatiënten die wel en niet meededen aan klinische studies werd vergeleken. De resultaten van zijn onderzoek zijn gepubliceerd in het Britse tijdschrift The Lancet.
Uit zijn analyse blijkt dat in veertien studies een positief gezondheidseffect gesuggereerd werd voor patiënten die deelnamen aan een klinisch onderzoek. In deze studies werd echter geen vergelijkende controlegroep gebruikt. In maar negen studies werden voor zowel deelnemers als voor niet-deelnemers dezelfde wervingscriteria aangehouden. Van deze negen studies waren er maar drie die positieve gezondheidseffecten voor de deelnemers vonden in vergelijking met niet-deelnemers.
Volgens de onderzoeker zijn medische studies ervoor om de behandeling van kankerpatiënten in de toekomst te verbeteren en niet om patiënten het idee te geven dat hun gezondheid door het meedoen erop vooruitgaat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen