Antioxidanten en kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Hoe hoger de bloedserumspiegels waren van afzonderlijk vitamine A, vitamine C, vitamine E, bètacaroteen en selenium, hoe lager de kans op overlijden.

Op basis van gegevens van de NHANES III-studie (Third National Health and Nutrition Examination survey) werd het verband tussen de serumspiegel van vitamine A, vitamine C, vitamine E, bètacaroteen en selenium bekeken en de algehele sterftekans. Het ging om meer dan 16.000 volwassenen in de periode van 1988 tot 1994. Afhankelijk van de serumconcentraties van de betreffende antioxidanten en vitamine A (in strikte zin geen antioxidant) werden de deelnemers steeds verdeeld in vijf kwintielen (groepen van 20%). In de analyse werd gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht.

Tijdens de volgperiode van ongeveer veertien jaar overleden 4225 deelnemers. In de analyse werden per voedingsstof de vier hoogste kwintielen vergeleken met het laagste kwintiel. Alle verschillen waren significant. Significantie gold ook voor de trend (dosis-afhankelijkheid), ofwel hogere serumspiegels lieten een lagere sterfte zien, behalve voor het hoogste kwintiel van vitamine A.

Volgens de wetenschappers kan het zinvol zijn om in toekomstige studies het effect te onderzoeken van suppletie met antioxidanten op het sterfterisico.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen