Olijfolie verlaagt sterftekans

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een hoge consumptie van olijfolie is gerelateerd aan een lager sterfterisico.

Er werden gegevens gebruikt van twee grootschalige cohortstudies; de Nurses’ Health Study waaraan meer dan 60.500 Amerikaanse verpleegkundigen deelnamen en de Health Professionals Follow-up Study waaraan bijna 32.000 mannelijke zorgverleners deelnamen. De proefpersonen hadden bij aanvang van het onderzoek geen hart- of vaatziekte. Vierjaarlijks werden voedingsvragenlijsten ingevuld. Op basis hiervan werd de consumptie van olijfolie geschat.

Tijdens de volgperiode van 28 jaar overleden er 36.856 deelnemers. Personen met de hoogste inname van olijfolie (meer dan 0,5 eetlepel of 7 gram per dag) hadden met 19% significant minder kans om te overlijden aan zowel alle oorzaken alsook specifiek aan hart- of vaataandoeningen ten opzichte van deelnemers die nooit of nauwelijks olijfolie aten. De kans op sterfte als gevolg van kanker was met 17% significant lager bij een hoge olijfolieconsumptie. Het sterfterisico als gevolg van ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en Huntington was met maar liefst 29% significant lager en de kans om t overlijden als gevolg van een ademhalingsaandoening was met 18% significant kleiner. Vervanging van 10 gram boter, margarine, mayonaise of room per dag was gerelateerd aan een 8% tot 34% lager overlijdensrisico.

Olijfolie lijkt een beschermend effect te hebben en de kans op overlijden te verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen