Olijfolie: beter dan cholesterolverlager

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dat olijfolie beschermt tegen hart- en vaatziekten is al langer bekend, maar dat het effect ervan zo groot is hadden onderzoekers niet verwacht.

Aan een grootschalige Europese studie (EPIC-Spain) namen bijna 41.000 Spanjaarden deel in de leeftijd van 29 tot 69 jaar. In de studie werd gekeken naar het verband tussen het voedingspatroon van de deelnemers en algehele sterfte of sterfte als gevolg van specifieke aandoeningen zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Tijdens de volgperiode van gemiddeld 13 jaar stierven 1915 deelnemers waarvan 416 kwamen te overlijden als gevolg van hart- en vaataandoeningen. Fervente gebruikers van olijfolie hadden met 26% significant minder kans op algehele sterfte en met maar liefst 44% significant minder kans op sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten in vergelijking met personen die nooit olijfolie gebruikten. Voor iedere extra eetlepel olijfolie op een dag nam het risico van algehele sterfte en sterfte als gevolg van hart- en vaataandoeningen met respectievelijk 7% en 13% significant af. Consumptie van olijfolie had geen invloed op het overlijdensrisico als gevolg van kanker.

Olijfolie verlaagt drastisch het sterfterisico van - vooral - hart- en vaatziekten. Het effect van deze olie is hiermee vele malen groter dan van cholesterolverlagers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen