Antioxidanten met de voeding en risico borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De resultaten van studies waarin het effect van antioxidanten, met inbegrip van bètacaroteen, vitamine C en vitamine E, werd onderzocht hebben tot dusver geen duidelijke conclusies opgeleverd. In een poging meer helderheid over dit onderwerp te verschaffen, voerden Duitse wetenschappers onlangs nieuw onderzoek uit. Dit binnen het kader van de grootschalige European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) welke meer dan een half miljoen deelnemers uit tien Europese landen betreft.
Gedurende een gemiddelde volgperiode van 8,8 jaar, werd bij 7502 vrouwen invasieve borstkanker vastgesteld. Bij aanvang van de onderzoeksperiode was de menopauzale status vastgesteld. Ook het gebruik van alcohol en hormoonsuppletie evenals het rookgedrag was nagegaan.
Noch binnen de totale groep van premenopauzale, noch binnen de totale groep van postmenopauzale vrouwen, bleken er verbanden te bestaan tussen de innamen van bètacaroteen, vitamine C en vitamine E en het risico van borstkanker. Binnen de groep van postmenopauzale vrouwen die hormoonsuppletie gebruikten, werd echter voor bètacaroteen en vitamine C een gunstige trend aangetoond. Zo toonden de 20% met de hoogste innamen van bètacaroteen ten opzichte van de 20% met de laagste innamen van deze voedingsstof een 21% verlaagd borstkankerrisico. Op dezelfde wijze betekende een binnen deze subgroep hogere inname van vitamine C een 12% verlaagd risico. Ook binnen de groep van postmenopauzale vrouwen met een hoog alcoholgebruik ging een hogere inname van bètacaroteen met een verlaagd borstkankerrisico gepaard.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen