Antioxidanten verminderen insulineresistentie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding rijk aan antioxidanten verbetert de insulinegevoeligheid bij insulineresistente volwassenen met overgewicht (metabool syndroom). Tevens wordt de werking van het medicijn metformine versterkt.
Aan de studie namen 16 mannen en 13 vrouwen deel in de leeftijd van 18 tot 66 jaar. De deelnemers hadden overgewicht en vertoonden insulineresistentie, maar hadden nog geen diabetes. De proefpersonen werden willekeurig in 4 groepen verdeeld en volgden een caloriebeperkt (1500 kcal) Mediterraan dieet. De voeding bestond voor 25% uit eiwitten en bevatte koolhydraten met een lage glycemische index. De personen in groep A volgden alleen dit dieet, patiënten in groep B werden daarnaast behandeld met metformine. De personen in groep C volgden een dieet rijk aan antioxidanten afkomstig van groenten en fruit (berekend op 800 tot 1000 mg antioxidanten per dag). De personen in groep D werden naast het antioxidantrijke dieet behandeld met metformine.
Het gewichtsverlies was bij alle personen gelijk. In groep C en D werd daarnaast een significante afname van de insulineresistentie waargenomen waarbij de insulinerespons op een Orale Glucose Tolerantie Test in groep D het beste was. Er werden geen bijwerkingen gemeld van het antioxidantrijke dieet.
Antioxidanten verbeteren de insulinerespons bij personen met het metabool syndroom. Mogelijk speelt oxidatieve stress een rol bij het ontstaan van het metabool syndroom. Antioxidanten zoals vitamine C en E, selenium en carotenoïden verminderen de vorming van vrije radicalen en beschermen zodoende de cellen. De studie laat zien dat ze tevens een positieve invloed hebben op de hormonale werking.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen