Antioxidantencocktail tegen oxidatieve stress

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een combinatie van antioxidanten verandert bij patiënten met colorectaal adenoom markers voor oxidatieve stress en ontstekingen. De veranderingen zijn mede afhankelijk van het rookgedrag.
Aan de studie namen 47 personen deel met een colorectaal adenoom. Deze pathologie wordt als voorloper gezien van een carcinoom. Ze kregen gedurende 4 maanden een supplement met antioxidanten of een placebo. Het supplement bestond uit 800 mg vitamine E (dl-alfa-tocoferolacetaat), 24 mg bètacaroteen, 1000 mg vitamine C, 200 mcg selenium (L-selenomethionine), 7,2 mg vitamine B2, 80 mg vitamine B3, 60 mg zink en 5 mg mangaan. In het bloed werd de concentratie van tumornecrosefactor alpha (TNF-alpha), interleukine-6, F2-isoprostaan en cystine bepaald.
Bij de personen in de behandelgroep daalde de concentratie TNF-alpha significant met 37% ten opzichte van de personen in de placebogroep. De concentratie cystine daalde eveneens significant met 19%. De concentratie interleukine-6 en F2-isoprostaan daalde bij de niet-rokers, maar nam toe bij de rokers. Daarnaast bleek dat de afname van de concentratie van TNF-alpha en cystine bij de niet-rokers sterker was dan bij de rokers.
Een supplement bestaande uit een combinatie van antioxidanten verbetert markers die betrokken zijn bij oxidatieve stress en ontstekingsreacties. De verandering is verschillend voor rokers en niet-rokers.

Adenoom:
Goedaardig gezwel.

Tumornecrosefactor alpha:
TNF-alpha, cachexine, cachectine. Een cytokine die een ontstekingsbevorderende eigenschap heeft.

Interleukine-6:
IL-6. Cytokine die vrijkomt in het lichaam tijdens stress/inspanning en een afweerreactie. Tijdens stress en inspanning stijgt de concentratie. Dit zorgt ervoor dat het energiemetabolisme wordt gestimuleerd. Daarnaast heeft het zowel ontstekingsbevorderende als ontstekingsremmende eigenschappen.

F2-isoprostaan:
Stof die ontstaat door de oxidatie van arachidonzuur.

Cystine:
Geoxideerde vorm van het aminozuur cysteïne.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen