Antioxidantsuppletie zinvol bij obese kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de ntioxidanten vitamine C en E en selenium verbetert de antioxidatieve capaciteit en vermindert de activiteit van vrije radicalen. Tevens heeft suppletie een gunstig effect op leverfuncties bij kinderen en jongeren met overgewicht en een verhoogde kans op niet-alcoholische leververvetting.

Voor de studie werden 44 kinderen en jongeren geselecteerd met overgewicht. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van dertien jaar. Ze werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen gedurende vier maanden dagelijks een supplement met 400 IE vitamine E,  500 mg vitamine C en 50 mcg selenium of een placebo. In het bloed werden diverse parameters bepaald waaronder de antioxidatieve status, ontstekingsstoffen en leverfunctiewaardes.

Suppletie met de antioxidanten leidde tot een significante verbetering van de antioxidatieve status en een significante afname van metabolieten die gerelateerd zijn aan oxidatieve stress. De suppletie had geen effect op ontstekingsmarkers. Suppletie met de antioxidanten leidde wel tot een verbetering van de leverfuncties zoals bleek uit een significante afname van de leverenzymen alanine-aminotransferase (ALAT) en aspartaat aminotransferase (ASAT). De concentratie van het leverenzym gamma-glutamyltranspeptidase (GGT) nam niet significant af onder invloed van suppletie.

Hoewel antioxidantsuppletie niet leidt tot een afname van ontstekingsmarkers, is suppletie wel zinvol bij obese kinderen om de antioxidant/oxidant balans te herstellen en de leverfuncties te verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen