Lijnzaad verbetert insulinegevoeligheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het slijm dat vrijkomt wanneer lijnzaad gekookt wordt verhoogt de insulinegevoeligheid en verandert de samenstelling van de darmflora bij postmenopauzale vrouwen.

Aan de studie namen 58 vrouwen deel in de leeftijd van veertig tot zeventig jaar. Ze waren in de menopauze en hadden overgewicht (BMI tussen 30 en 45 kg/m2) en een vergrote buikomvang (>80 cm). De vrouwen werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen gedurende zes weken dagelijks 10 gram lijnzaadslijm (met 30% vezels), Lactobacillus paracasei F19 of een placebo. In ontlastingmonsters werd DNA geanalyseerd om veranderingen in de samenstelling van de darmflora te detecteren.

De inname van lijnzaadslijm leidde tot een significante verbetering van de insulinegevoeligheid. Tevens leidde het lijnzaadslijm tot veranderingen in 33 bacteriesoorten waaronder een verminderde concentratie van acht faecalibacteriesoorten in de darmflora. Suppletie met Lactobacilles paracasei leidde in vergelijking met de placebo niet tot een verandering van metabole markers. Ook werd er geen toename van lactobacillessoorten gezien.

Suppletie met het slijm van gebroken lijnzaad verbetert de insulinegevoeligheid. Het effect op de insulinegevoeligheid werd echter niet bewerkstelligd door de veranderde samenstelling van de darmflora, aldus de wetenschappers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen