Antitumorwerking van xanthohumol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Antitumorwerking van xanthohumol
Xanthohumol is een bioflavonoïde die veelbelovende antioxidatieve eigenschappen vertoont. Ook wordt het goed opgenomen in het lichaam. Een goede leverancier is bier, maar de concentraties zijn te laag om een klinische werking te hebben. Daarvoor zal men aangewezen zijn op niet alcoholische dranken of een voedingssupplement met een verhoogde concentratie.
Tijdens het brouwproces wordt een extract van hopbloemen, Humulus lupulus L., aan de wort (een voorstadium van bier) toegevoegd om een fris bittere smaak te verkrijgen. Afhankelijk van het type bier varieert de dosering. Hop heeft een hoog gehalte aan bioflavonoïden, waarvan het tot voor kort weinig bekende xanthohumol de belangrijkste is. Het gehalte xanthohumol in bier varieert van 0,01 0,20 milligram per liter.
Dr. Cristobal Miranda heeft een belangrijke biologische eigenschap gevonden. Celkweken van humane borst , colon , lever , eierstok en prostaatkankercellen bleken gevoelig voor relatief lage concentraties xanthohumol zodat de groei van de tumorcellen in een vroeg stadium wordt geremd.
De preventie van kanker is gericht op de vroege stadia van de ontwikkeling van de ziekte. Idealiter zou hiervoor het langdurige gebruik van niet toxische voedingsstoffen in aanmerking komen om de vorming van tumoren tegen te gaan. Inderdaad werden in een aantal cohortstudies een lager risico op longkanker gevonden voor flavonoïden. Op grond van de verzamelde gegevens wat het brede werkingsspectrum betreft, traditioneel gebruik in de voeding en in de kruidengeneeskunde en niet op de laatste plaats de tumorremmende effecten bij lage concentraties, lijkt xanthohumol een interessante kandidaat voor klinische studies.
Xanthohumol zou een belangrijke stof kunnen zijn voor de preventie van kanker, stellen de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.