Appelazijn tegen insulineresistentie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Appelazijn voor de maaltijd verbetert significant de insulinegevoeligheid bij mensen met insulineresistentie, een voorstadium van diabetes type-2. Dit is de conclusie van onderzoekers van de Arizona State University.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 29 mensen, 10 met type-2 diabetes, 11 met insulineresistentie en 8 gezonde controles. De proefpersonen gebruikten tijdens het onderzoek geen medicijnen. Zij kregen op nuchtere maag twee eetlepels van een mengsel van 20 gram appelazijn, 40 gram water en wat sacharine of placebo twee minuten voor het ontbijt. Deze bestond uit een wit broodje, boter en sinaasappelsap. Er werden bloedmonsters genomen voor het eten, een half uur na het eten en een uur na het eten om glucose en insulinespiegels te bepalen. Een week later werd het onderzoek herhaald en werden de behandelgroep en de placebogroep omgedraaid.
Bij diabetespatiënten was de glucosespiegel voor de maaltijd 55% hoger dan in de twee andere groepen. De insulinespiegel voor de maaltijd was in de diabetesgroep en in de insulineresistentegroep 95% tot 115% hoger dan in de controlegroep. Na inname van de azijn bleek de insulinegevoeligheid bij personen met insulineresistentie gedurende een uur na de maaltijd met 34% te zijn toegenomen ten opzichte van placebo. Ook waren schommelingen in glucose en insulinespiegel na de maaltijd significant minder na inname van azijn. Bij diabetespatiënten werd een toename van de insulinegevoeligheid van 19% gevonden. In de controlegroep werd een significante afname gevonden in schommelingen van de insulinespiegel na de maaltijd na inname van azijn.
Appelazijn had in alle groepen een positief effect, maar bij mensen met een voorstadium van diabetes type-2 was het effect het grootst.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.