Arachidonzuur en bipolaire stoornis

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een verlaagde plasmaspiegel van arachidonzuur is gerelateerd aan een verhoogd risico op een bipolaire stoornis. Een bipolaire stoornis is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt door uitersten in stemming (manisch en depressief) en activiteiten.

Voor het onderzoek maakten wetenschappers gebruik van gegevens van ruim 14.000 Europeanen. Er werden meer dan negenhonderd metabolieten geïdentificeerd en gerelateerd aan het vóórkomen van een bipolaire stoornis. 

Er waren 33 metabolieten geassocieerd met de aandoening. Het betrof vooral vetzuren, waaronder arachidonzuur. Een hogere concentratie van dit omega 6-vetzuur was gerelateerd aan een lagere incidentie van een bipolaire stoornis. Het verband tussen arachidonzuur en bipolaire stoornis werd veroorzaakt door genetische varianten binnen het FADS1/2/3-gencluster. Dit gencluster is een sterke risicofactor voor bipolaire stoornis en is verantwoordelijk voor het initiëren van de omzetting van linolzuur in arachidonzuur. Er werd geen verband gevonden tussen vetzuren en andere psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie of depressie.

Een genetische aanleg voor lagere plasmaspiegels van arachidonzuur is gerelateerd aan een verhoogd risico op een bipolaire stoornis. Arachidonzuur speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het functioneren van het brein. Mogelijk kan voeding rijk aan arachidonzuur (zeevruchten, eieren en vlees) beschermen tegen een bipolaire stoornis, maar dat is in deze studie niet onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.