Arginine en vitamine C bij long-covid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met l-arginine in combinatie met vitamine C verlicht symptomen van long-covid en verbetert de inspanningstolerantie.

De wetenschappers ontwikkelden een vragenlijst waarmee verschillende symptomen werden beoordeeld die in verband zijn gebracht met long-covid. De enquête werd voorgelegd aan 1390 long-covidpatiënten. De deelnemers werden vervolgens in twee groepen verdeeld. Tweederde van hen kreeg gedurende een maand dagelijks een supplement met 3,3 gram l-arginine en 500 mg liposomale vitamine C. De overige deelnemers kregen een multipreparaat. Vervolgens vulden de patiënten de vragenlijst in.

Uit de enquête bleek dat patiënten die de arginine/vitamine C-combinatie kregen, significant minder symptomen hadden ten opzichte van deelnemers die de multi kregen. Zo hadden ze significant minder last van vermoeidheid, benauwdheid, druk op de borst, duizeligheid, maagdarmklachten, reuk- en smaakstoornissen, hoofdpijn, slaap- en concentratieproblemen. Ook bleek dat bij deelnemers die arginine in combinatie met vitamine C kregen de inspanningstolerantie significant beter was. 

Arginine is een aminozuur die de endotheelfunctie bevordert. Van vitamine C is bekend dat het oxidatieve stress tegengaat. Suppletie met beide voedingsstoffen blijkt effectief klachten van long-covid te verlichten.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen