Waterstof effectief bij long-covid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Inhalatie van waterstof (H2) verbetert de conditie van personen met het post-covid-syndroom. 

Aan het onderzoek namen 26 mannen en 24 vrouwen deel met een gemiddelde leeftijd van respectievelijk 44 en 38 jaar. Het betrof deelnemers die ongeveer een maand na een positieve PCR-test nog klachten hadden van de infectie. De proefpersonen werden willekeurig in twee groepen verdeeld. Ze kregen gedurende veertien dagen tweemaal per dag gedurende telkens een uur waterstof of een placebo via inhalatie toegediend. Vervolgens voerden ze een 6-minuten looptest en een longfunctietest uit.

Ten opzichte van de placebo leidde inhalatie met waterstof tot een significant betere conditie van de deelnemers. Dit bleek uit een verbetering van de 6-minuten looptest met 64 meter ten opzichte van proefpersonen in de placebogroep. Ook de waardes van de longtest verbeterden significant; onder invloed van waterstof nam de FEV1 (geforceerd expiratoir volume in de eerste seconde) met 0,11 liter significant toe en de FVC (geforceerde vitale capaciteit) met 0,19 liter. 

Inhalatie met waterstof leidde tot een verbetering van de fysieke conditie bij deelnemers met klachten na een corona-infectie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen